Formasyon Problemi Ve Fefliler


Yaklaşık 5 yıldır adını ezberlediğimiz Pedagojik Formasyon bilinen adıyla formasyon denen şey şu sıralarda Yök’ün duyurusuyla yine gündeme oturdu. Yök 53 üniversiteye toplam 14800 kontenjan ayırmış 2011-2012 öğretim yılı için. Bu sayıdan kimse memnun değil ne Fen Edebiyat Fakülteliler ne de Eğitim Fakülteliler. Bir taraf sayıyı az bulurken diğer taraf formasyon verilmemeli diye bağır bağır bağırıyor. Ben işin hangi tarafındayım hala çözebilmiş değilim. Nihayetinde bir Edebiyat Fakülteliyim ama formasyonu da almış atanamayan bir öğretmenim. Bir yandan kalbim Feflileri desteklerken diğer yandan da önümüze yeni rakipler geliyor diye Eflileri destekliyorum.

Gelin şu olayı bir irdeleyelim.

Fen Edebiyat Fakülteleri Açısından

Aslına bakarsanız sırf fakülteleri farklı diye onlara ikinci sınıf insan muamelesi yapmak oldukça haksız ki formasyon eğitiminden sonra herhangi bir eğitim fakülteliden aşağı kalır yanları olmuyor eğitim olarak. Hatta ve hatta aldıkları eğitimin kalitesini ve zorluğunu düşünürsek branşlarında daha donanımlı oluyorlar. Bir öğrenci Fen Edebiyat fakültesine giderken aklında tek şey vardır. Formasyon alıp öğretmen olmak. Zaten işin açığı başka olabilecekleri bir şey de yok. Devlet senede bir iki kadro ya açıyor ya açmıyor. Akademik kariyer ve ÖYP desen iki ucu boklu değnek.

Hal durum böyle olunca ister istemez formasyon kaldırılması demek Fen Edebiyat fakültelerinin bitmesi demek. Biterse ne olur? Sadece branşlarda kalifiye eleman yetişmez. Akademik faaliyetler güzel bir sekteye uğrar. Bunu da YÖK istemez elbette.

Gelelim Öss puanı meselesine. Eğitim fakülteliler bir türküdür tutturmuşlar. Biz yüksek puanlarla girdik. Onlar kafaları çalışmayan düşük puanlılar. E güzel cahil kardeşim. Kendimden örnek vereyim yeterli olur. Ben Edebiyat Fakültesine 323 puanla girmiştim. Eğitim fakültemiz de birkaç puan yüksek kapatmıştı zaten. 2 3 puandan ötürü salak mı oldum? Ben Tarih Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği gibi pek çok eğitim bölümüne gidecek puanı almıştım ve sırf Türk Dili daha parlak diye onun Edebiyat Fakültesini seçtim diye aptal mı oldum? Az önce saydığım 3 bölümden herhangi birini seçsem zeki mi olacaktım?

Bunlar cidden boş muhabbetler. Kimse aptal değil ve kabul edin artık Fen Edebiyat Fakülteliler branş yeterliliği olarak sizden daha önde.

Eğitim Fakülteleri Açısından

Bir yılda onlarca Eğitim Fakültesi yüzlerce hatta binlerce mezun veriyor. Üstelik atanan öğretmen sayısı da belli ki birçok branştan atama bile olmadığı oluyor. Geçen yılın Kpss şampiyonu atanamamıştı mesela. Hal durum böyle olunca kendi fakültelerinden mezun olmayan birilerinin aralarına katılmaları ve mesleki yeterliliğe kavuşmaları rahatsız edici bir hal alıyor. Zaten az olan atama şansları daha da aşağı çekiliyor. Üstelik gelen rakipler de 4 yıl boyunca sağlam eğitim almış. Beyinlerinin ezberleyen kısımları iyi çalışan ve Kpss’de başarılı olma ihtimalleri yükseklerde olan kişiller. Yalnız atladıkları nokta kendilerine rakip olan kişilerle kendileri arasında fi tarihinde alınmış Öss puanından başka hiçbir fark yok.

Çok konuşun sadete gel

Hal durum böyle olunca olay çok sevdiğim bir deyime dönüyor. İki ucu boklu değnek! Bunun çözümü sadece Meb – Yök koordinasyonundan geçer. Meb uzun vadeli atama planlarını hazırlamalı ve bunu YÖK’le paylaşmalı. YÖK de ihtiyaç dahilinde Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi barındırmalı. Zaten bu atama muhabbetinin bu kadar can yakmasından sonra lise öğrencilerinde de bir bilinçlenme olmaya başladı ve bazı bölümler boş kaldı bu sene. Ne yazık ki bu adımlar yeterli değil olaya devlet el atmalı ve devlet kanalıyla somut adımlar atılmalı. Sayın bakanın en çok ihtiyaç olan bölümleri açıklaması, dolaylı olarak yönlendirme yapmaya çalışmasının hiçbir değeri yok. O ihtiyaç olan 20 bölümden birinden mezunum ama 80,562 puanla atanamıyorum. Demek ki ortada bir tutarsızlık mevcut.

Her zaman dediğim gibi hükümet önce 55 bin sözünü yerine getirmek için kalan 44 bin atamayı yapmalı ve uzun vadede MEB-YÖK sorunun çözümü için ortak çalışmalı…


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir