Mantık Yalnızken İşler


Kalabalık tekdüzeliktir. Toplum içinde olup da sürü psikolojisine kapılmayan birey sayısı oransal olarak insan vücudundaki parmakların toplam sayısını geçmez. Bilinen anlamda sosyalleşmek istiyorsa bir insan içinde bulunduğu toplumun örfi kurallarına uymak ve ona göre hareket etmek zorundadır. Belirli kalıplara giren bir insandan da fikri özgürlük ve özgünlük beklemek abesle iştigal etmek tanımına amiyane tabirle cuk diye oturuyor.

Özgürlük

Yaşadığın toplumda özgür olduğunu mu sanıyorsun? Kesinlikle değilsin. Toplum prangaları o kadar serttir ki bağlandığını bile hissedemiyorsun. Dilimize pelesenk olan “Mahalle Baskısı” terimi aslında bu prangaların literatüre geçmiş halidir. Ne kadar modernleşersek modernleşelim bu baskıdan kurtulamayacağız. Bugün gözümde modernizmin başkenti olan İzmir’de bile insanlar kara çarşaf giydikleri için ayıplanıyorsa kimse bana içtimai özgürlükten bahsetmesin. Aynı örneği açık gezdiği için yadırgananlar için de verebiliriz. Mesele yeterince özgür olamadığımızda. Üstelik ne yazık ki bunun farkında da değiliz.

Özgünlük

Özgünlük kelimesini TDK

Yalnız kendine özgü bir nitelik taşıyan, orijinal

şeklinde yorumluyor. Topluma sımsıkı bağlarla bağlanmış birinin kendine özgü, topluma aykırı nitelik taşıması ne yazık ki benim atomu parçalamamdan daha zor. Hadi herifin oğlu bunu başardı diyelim, göstermiş olduğu başarıyı çekinmeden sergileyebilmesi benim atomu parçaladıktan sonra “bir koşu da aya çıkayım” deyip aya çıkmamdan daha zor. Pipo içen bir insanın “artiste bak burada olur mu” deyip ayıplandığı bir memlekette yaşıyorum. Sonuç mu? Artık çevremde pipo içen veya yaz aylarında şortla dolaşan biri yok.

Sürü Psikolojisi

Gelin kendimize bir itirafta bulunalım. Yalnızken ahkamlar kesen, mantıklı düşüncenin nirvanasında gezen bizler, herhangi bir sosyal çevreye girdiğimiz vakit kendimizi topluluğun ve hakim düşüncenin kollarına bırakıyoruz. Bırakmak istemeyip dirensek bile başarılı olabilmemiz tamamen yalnız kalabilme olasılığımızla eşdeğer. Sürü psikolojisinden uzaklaşabilmek zeki olmanın son noktasıdır. İçinde bulunduğumuz topluma aynı anda tepeden bakabilme gücü müthiş bir psikolojik beceri gerektirir ki bu farkındalığa sahip birisinin sürü psikolojisine hükmetme gibi bir artısı da vardır. Tıpkı günümüzde bazı siyasetçilerin yaptığı gibi.

Toplumsal Beklentiler

Toplum sizden her zaman bir şeyler bekler. Bu beklentilerin dışında hareket ettiğiniz zaman “geri zekalı” yaftasını yersiniz. Bir kere tıp kazanmışsanız doktor olmak zorundasınız. Doktor olmadığınız veya bölümü yarıda bıraktığınız anda geçmiş olsun. Artık toplum kendine bir geri zekalı kazanmış olur. Üstelik bir yerden sonra toplumsal beklentiyi kendinize misyon edinmiş olursunuz farkında olmadan. Tek amacınız bir iş bulmak, evlenmek veya ev satın almak olur. Bugün anneannemin bir sözüyle şoka yakın gibi bir şey oldum:

Devlet kapısında olun isterseniz tuvalet temizleyin

Ne yazık ki toplumdaki hakim görüş bu olunca biz de farklı bir şeyi düşünemez olduk, farkında olmadan hepimiz bu bilinçaltıyla büyüdük. Olaya objektif bakamayınca daha 26 yaşında evlenen (belirtmekte fayda var şahsın işi de var) bir arkadaşım gibi oluyoruz. Evlendikten sonra hayattan beklentisi olmayan bir ev, araba alıp emekli olmayı bekleyen bireylerden oluşan koca bir ordu oluyoruz. Nihayetinde “bu ülke niye gelişmiyor lan” oluyor.

Toplum Alışkanlık Yaratır

Bazı şeylere alışırız, alışırız daha sonra onlar bize o kadar normal gelir ki kopamayız bir daha. Sonra bir Allah’ın kulu da çıkıp demez ki “niye saatlerce boş oturup çay içiyoruz”. Toplum alıştırmıştır vesselam.

Toplumdan tamamen uzaklaşın; işi, gücü bırakın dağa yerleşin; sistemin kölesi olmayın gibi saçma sapan önerilerle kafa şişirmeyeceğim. Tabi ki işin, eşin, araban olacak ama bunlar hayatı yaşamak konusunda amaç değil de birer araç olacak.

Toplum konusunda bilinçli olun. Yanınızda ufak bir not defteri taşıyın ve günlük olaylarınızı not alın. Her gece mutlaka birkaç saat yalnız kalın ve notlarınıza bakarak muhasebenizi yapın. Bu sizin düşünce saatiniz olsun. Hiçbir sosyal çevreniz olmasın demek insan sosyolojisine, psikolojisine, biyolojisine yani sonu lojiyle biten ne kadar bilim varsa hepsine ters. Her toplumda aydın ve sizi siz yaparken kendisi de pişecek bireyler vardır. Toplum elinde projeksiyon cihazıyla gezerek sizi kör etmeye çalışır, arada iyi olan ve elinde mumlarla gezen azınlığı cımbızlamak sizin işiniz.

Unutmayın arkadaşlığınız değerlidir, seçici olun ve kararlarınızı yalnızken verin. Mantık yalnızken işler, sürü psikolojisi sizi yönlendirir ve size hata yaptırır.


“Mantık Yalnızken İşler” için 3 yanıt

  1. Az ve öz olarak yazdığınız içten yazılarınız için teşekkürler. Blogunuz açıldığından beri takip edenlerdenim yanlız olduğunuzu zannetmeyin ve bizi bu güzel yazılardan mahrum bırakmayın 🙂 , reel ve sanal hayatınızda başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir