Twitter Nedir? Nasıl Kullanılır?


Twitter
Kullanıcıların 140 karakterle önemli buldukları şeyleri, neler yaptıklarını, birbiriyle diyaloglarını paylaştığı bir mikro bloglama servisi. Son zamanlarda oldukça popüler olan sosyal bir mecra. Popüleritesi takılan insanlardan kaynaklanıyor ki bakanlardan tutun da birçok gazeteciye ulaşabiliyor hatta zamanları varsa sohbet bile edebiliyorsunuz.

Yazının Amacı Ne?
Son zamanlarda ben dahil atama bekleyen birçok arkadaşımız örgütlü bir şekilde mücadele ediyor Twitter üzerinden. Bunun yanında Twitter’daki bu mücadeleye katılmak isteyen fakat ortamın yabancısı olduğu için çekinen kişiler de var. Amaç onlara Twitter’ın ne kadar basit olduğunu göstermek.

Kayıt ve İlk Adımlar
Kayıt işlemi oldukça basit. Twitter.com adresine tıklıyoruz ve
Twitter’da yeni misin? Bugün katıl adı altındaki formu doldurmaya başlıyoruz:

Kaydol dedikten sonra ekrana ikinci kayıt formu gelecek:

Burada da bilgilerimizi güncelledikten sonra kayıt işlemimiz bitiyor yalnız kaydolurken kullanıcı adınızı iyi seçin. O kullanıcı adı sizin herşeyiniz olacak. 🙂

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra 60 saniyeden az sürede başla. gibi bir ibare gelecek. Sonraki deyin ve bundan sonraki her adım için sağ tarafta bu adımı atla var ona tıklayın. Bundan sonra anasayfaya yönleneceksiniz ve email adresinizi doğrulamanız gerekiyor diye bir uyarı alacaksınız. Mail adresinize gidin ve adresinizi doğrulayın.

İlk işiniz Profil Ayarları kısmına gidip bilgilerinizi doldurup, bir adet de profil resmi seçmek olsun. Bunları geçtikten sonra gelelim Twitter’ın inceliklerine.

Bir kişiyi bulmak
Herhangi birini bulmak için arama kısmına aradığınız kişinin adını yazın. Misal ben ilyas bat yazıyorum ve sonuç böyle:

Gördüğünüz gibi ilyas bat için kişi arama sonuçları altında profilim görünüyor. İsterseniz hızlı olarak hemen yan taraftaki takip et linkine tıklayarak beni takip edebilirsiniz veya profilime girerek hem takip edebilir hem de takip etmeden mesaj gönderebilirsiniz.

Profil Sayfası ve Mesaj Gönderme

Profil sayfanız bunun gibi bir şey olacak. Sizi takip edenlere Twit atmak için What is happeningin altındaki forma yazacağınızı yazıp tweet butonuna basabilirsiniz.
Alt tarafta görünen iletiler ise sizin ve sizi takip edenlerin attığı tweetler. Ben bencillik edip hemen kendimi takip etmişim. 🙂
Resimde Zaman akışı, bahsedenler vs. linklerini görmüşsünüzdür. Eğer size mesaj atanları yani doğru deyimle sizin hakkınızda bir şey diyenleri görmek istiyorsanız bahsedenlere tıklamanız yeterli. Böylece sizin takip etmediğiniz ama sizin hakkınızda konuşan kişileri görmüş olursunuz. Reply linkine basarak onlara cevap da verebilirsiniz.

Birine mesaj gönderme
İşin belki de en önemli yanı. Çünkü mücadele boyunca birilerine mesajlar atıp birileriyle muhatap olmak zorundayız ki Twitter atağımız bir işe yarasın. Birine mesaj göndermenin 3 yolu vardır.

1. Yol @ kullanarak
Benim kullanıcı adım ilyasbat ve siz bana mesaj göndermek istiyorsunuz. Bunun için @ilyasbat diyerek normal bir tweet atabilirsiniz. Böylece benim bahsedenler kısmında görünür bu mesajınız. Örneğin:

Tweet dediğimiz an bana mesaj gönderiyoruz.

2. Yol mesaj göndereceğimiz kişinin profiline girerek
Diyelim yine bana mesaj yollayacaksınız (bakan gibiyiz maşallah hep bana hep bana :)) profilime girmeniz lazım. Benim kullanıcı adımın üstüne tıklarsanız sağ tarafta bir zımbırtı açılacaktır ve orada profilin tamamını görüntüle → yazar. O linke tıkladığınız an benim profilimdesiniz. Profilime girdiğiniz an aynı ana sayfadaki gibi bir yazı yazma alanı göreceksiniz. Oraya mesajınızı yazıp tweet dediğiniz an yine mesaj göndermiş oluyorsunuz:

3. Yol reply yaparak
Bir kişinin herhangi bir tweetinin üstüne geldiğiniz an alt tarafta reply diye bir link çıkar. Ona tıklarsanız yine bir tweet alanı açılır ve oraya mesajınızı yazıp gönderirsiniz. Bu aslında bir konu üzerinde yazışma şeklidir. Bu şekilde mesaj gönderirseniz yazışmalarınız da kayıtlı olur. Bunun için resim ekleme gereği duymuyorum yeterince açıklayıcı olduğunu varsayıyorum.

Retweetle
Son olarak da Retweetle zamazingosuna değinelim. Bu beğendiğiniz bir tweeti takipçilerinize duyurmanız için kullanılır. Retweetle dediğiniz bir mesaj aynı şekilde sizin profilinizde görünür ve sizi takip edenler de bu mesajı görür. Mesajlarda sıkça göreceğiniz RT lütfen kısaltması Retweetleyin demek oluyor.

Bunun haricinde favori, özel mesaj, medya vs gibi ayrıntılar var. Onlar da kullanıldıkça öğrenilecek basit şeyler. Gördüğünüz gibi Twitter denilen zımbırtı o kadar da zor bir şey değil. Yine de aklınıza takılan soru olursa mesajınıza @ilyasbat yazarak bana ulaşabilirsiniz Twitter üzerinden.

Not: Resimlerin küçük ve anlaşılmaz olduğunun farkındayım eğer resimlerin üstüne tıklarsanız büyük şekilde inceleyebilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir