İçeriğe Geçiniz Efem

İlyas BAT Muhtelif Tecrübeler Silsilesi

  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • İletişim
  • İş Teklifi
  • Kütüphanem
  • Almak İstediklerim
Anasayfa > kpss
11.09.2012

Başlıksız Duygular İçerisindeyim

Başlıksız duygular içinde olduğum gibi detaysız da duygular içerisindeyim aynı zamanda. Nasıl bir başlangıç yapacağım diye düşüne düşüne bir hal olmuşken “sal ver gitsin” dedim ve başladım yazmaya.

Bazen gerçekten hislerinizi sınıflandırmada, başlıklandırmada, tanımlada yoğun güçlükler yaşarsınız. Ne kadar birikiminiz olursa olsun, o an hissettiklerinizi kelimelerle ifade etmek çok zor bir hal alır. Şu Yalçın abinin yalan makinesi var ya (via) işte onun his için olanı da olsun istersiniz. Bağlasınlar makineye başkaları da hissetsin istersiniz o an yaşadıklarınızı.

Çok mu mutluyum? Hayır
Hüzünlü müyüm? Tabii ki de hayır

Sadece ne hissettiğimi bilemiyorum o kadar. Sanırım boşluk gibi bir şey olsa yine.

Sadete gelmek gerekirse
Malumunuz uzun bir süredir Kpss denen illetle uğraşıyordum, son yazımın üstünden bayağı zaman geçmiş. Ondan sonra ne sonuçlarla ilgili ne de atamalarla ilgili bir şey yazmamışım. Hem internete biraz uzak kaldım hem de gerçekten bu kpss denen şey hakkında tek şey dahi yazmak istemiyordum.

Son Yazıdan Sonraki Süreç
Puanların açıklanması sürecine girdik, epey sancılı bir hal aldı bu. Bir aydan fazla bir süre açıklandı, açıklanacak diye bekledik. İyi bir puan aldım 84,3 gibi bir şey. Branşım için atamayı garantileyecek bir puandı. Yine de rahatlayamadım. Bu tarz şeylerde insan bir türlü tam anlamıyla kendini güvencede hissedemez. En kötü şeylerin hep kendi başına geleceğini düşünür. Puanlardan sonra bir başka sıkıntılı süreç başladı ki bu da kontenjanların ilanıydı.

Meb de bu sene Ösym gibi işi olabildiğince ağırdan aldı ve eylüle kadar kontenjanları ilan etmedi. Neyse eskilerin deyimiyle sayılı gün işte geldi geçti ve kontenjanlar ilan edildi. Benim branşımdan 1500 (küsüratı aklımda değil) kişi alınacakmış. 40000 atamayı düşününce gerçekten çok komik bir sayı ama hiç bunun derdine düşmedim işin açığı. Sıralamam 750 olduğundan garanti atanıyordum.

Tüm bunlardan sonra kaldı son süreç. O da illere göre kontenjanların yayımlanması ve tercihlerin alınması. Uzun uzadıya anlatmaya hevesim yok. Hülasa kendi memleketime atandım. Iğdır Merkez Ticaret ve Meslek Lisesi. Liseyi okuduğum okulun hemen yanı.

Kpssden Başka Neler Oldu?
Kız kardeşimi evlendirdik, çok yoğun bir zamana denk geldi. Düğünü İstanbul’da oldu. Memleket de Iğdır olunca bir de düğün 9 eylülde olunca, benim için biraz yorucu oldu. Çarşamba tercihlerimi onaylatıp, perşembe İstanbul’a çıktım. Gidiş biletini uçak değil de otobüse alarak hayatımın en büyük hatalarımdan birini yaptım. 24 saat yol gidip, cuma akşamı İstanbul’a vardım. Pazar düğünü yaptık, pazartesi de uçakla Iğdır’a döndüm. Uçak büyük nimet valla 24 saat nere 2 saat nere…

Bundan Sonrası?
Öyle planlı programlı yaşayan biri olmadığımdan ne yapacağımı da bilmiyorum şahsen. Önümde yüksek lisans gibi bir imkan var. Bir diğer alternatif de öğretmenliğin yanında internet işlerine devam etmek. Şu sıralar internetten olabildiğine sıkıldığımdan buna sıcak bakmıyorum ama zaman ne getirir bilemiyorum. Şu sıralar yaşamak istediğim tek şey de gelecek kaygısı zaten. Biraz akışına bırakmak istiyorum artık.

Yorum yapsana

08.07.2012

Bir Kpss Daha Biterken

Evet efendim bir Kpss daha biterken ben yine sizlerle ümitsiz bir vaka olarak birlikteyim. Bir yıl önceki yazımda ne dediysem o, ne fazla ne eksik. Sanırım geçen seneki 80,5 puana kalacak umutlar. Tabii bir de güçlü kopya iddiaları var. Sınav mınav iptal edilirse kalpten giderim mazallah. Ne kadar çalışırsam çalışayım yeni gireceğim sınav bugünkinden iyi olmayacaktır. Gerçi Ali Demir sınavda kopya yok dedi ama 2010 sınavında da deliller savcılığa gidene kadar topyekün kopya yok dendi. Neyse sona bırakalım.

Sınav Gecesi

Ah ne zordur şu önemli sınava gireceğiniz günün gecesi. Uyumak için özel önlemler alıp, düzeninizi bozmak istemezsiniz. Doğal yollarla da uyumak bir hayli zordur. Ben güya tedbirli davranıp cuma günü saat sekizde kalktım guslümü alıp cumaya gittim, ardından hocaya “bizi de gör hacı. Göster bir iki soru parası neyse veririz dedim.” Şaka len. Sekizde kalktım gün boyu da uyumadım. Hani akşam erkenden yatalım da rahat olalım sınavda diye. Allah vekil akşam 11.30’da zınk diye uyudum. Saat 1 civarı tuvalete gittim, gidiş o gidiş; uyku da benden gitti. Saat 2.30 gibi tam uyuyacakken kardeşimin telefonu çaldı. Gece namazı için kurmuş sanırım. O mübarek de bir türlü kalkmaz  5-6 kere ertelemiştir en az. Neyse yarın mübarek gün kalp kırmayayım dedim, sabrettim. O işkence bittikten sonra ezanlar okunmaya başladı. Bir süre de öyle uyuyamadım. Ondan sonrasını hatırlamıyorum…

Sınav Öncesi

Sayın Ali Demir sana sesleniyorum:

“Güzel başkanım şaibesiz sınav yapmasını beceremiyorsun orasını anladık artık. Beklentimiz de yok o konuda. Tabi ki şaibe olacak, hatta kendine de bir iki kadro al. Senin hakkın bu, ne demişler bal tutan parmağını yalar ama kurban olayım şu anahtar olayına bir çözüm bul. Arabayla sınav yerine gitmemiz 10 dakika, anahtarı emanet edecek birini bulmamız 29 dakika! Emanet dolabı tarzı bir şeyler ayarlat, olmadı polisler masa üzerine tc kimlik numaramızla emanet alsın. Bir de polisin biri 50 kuruşumu iç etti. Bir ara yollarsın.”

Sınav Esnası Sabah Oturumu Gk-Gy

Geçen yıl Gk-gyyi Ösym’nin ders sırasına göre çözmüştüm ve tarih-coğrafya-anayasa dersine yarım saat ayırabilmiştim. Gerçi yarım saat bana hayli hayli yetiyor ama sınavın bitimine 29 dakika 59 saniye kala insan daha bir strese giriyor. Bu sene onun için Matematiği en sona bıraktım. Çok da iyi etmişim. 1 saat ayırdım 23 soru işaretledim. Çok yanlış beklemiyorum.

Gelelim sorulara. Şimdi Sayın Ali Demir başkan yine sana seslenmek isterdim ama eminim o soruları bir kez dahi okumamışsındır. Onun için ben ortaya karışık diyorum. O Türkçe soruları neydi öyle, aman Allah’ım tarihin en zor sorularıydı sanırım. Ben edebiyatçı olmam rağmen o kadar zorlandım, başka branşlardaki arkadaşları düşünemiyorum. Ortalama 20 dakikada çözdüğüm test, 40 dakikamı yedi.

Forumlarda Matematik çok zordu falan denmiş, grafik problemleri hariç katılmıyorum bu görüşe. Bana basit geldi. Geçen yıl çok basit denen matematikten 20 net anca yapabilmiştim. Bu yıl en kötü o kadar gelir diye hesap ediyorum. Yalnız yukarıda Allah var grafik problemleri gerçekten zordu.

Tarih de orta karardı yalnız yorum sorusu yok denecek kadar azdı hatta hafızam beni yanıltmıyorsa hiç yoktu. Yalnız saçma sapan bir iki soru vardı. Yani o kadar muharebeler dönemi çalıştık, 1. Dünya Savaşı çalıştık, ne bileyim inkılap çalıştık hiç soru gelmedi neredeyse. Sora sora Atatürk döneminin son başbakanını sormuşlar. (Celal Bayar’mış :( ). Bir de Teşkilat-i Esasiye’deki ilk değişikliği sormuşlar. Bazıları ilk inkılabı anlayıp İstiklal Marşı yapmış, bazıları da benim gibi koskoca marş yazılıyor bunun için anayasa değişikliği yapılır diye düşünüp İstiklal Marşı yapmış. Nitekim kesin olmamakla birlikte cevap 1923 cumhuriyetin ilanı sanırım. Hülasa farklı sorular olsa iyi olurdu ama yine de Tarih orta şekerdi

Coğrafya geçen seneye göre çok kolaydı yalnız şaibeli sorular vardı be. Forumlarda o kadar tartışılmasına karşın cevabı hala net olmayan sorular. Misal Bursa ile ilgili soru. Yer altı zenginlikleri mi yoksa iklim mi hala muamma. Yeşilırmak sorusu ayrı bir hikaye zaten. Hacı o kadar dağ, dere, heyvanat, bitki, meyve, sebze varken öyle soru mu olur Allah aşkına? Bir de grafiksiz nüfus sorusu sormak ayrı bir tarz olmuş. Bizim ölçme ve yerleştirme merkezimizden de bu tarz yenilikler beklenirdi. Arkanızdayız…

Anayasanın da geçen seneki kadar kolay olmayacağı aşikardı zaten.

Sınav Esnası Öğleden Sonra Oturumu Eğitim Bilimleri

Yine forumlarda birkaç kişinin yorumunu okudum işte eğitim bilimleri çok kolaydı vs. diye. Sanırım başka sınavlara girdik biz. Ya da gençlerin daha ilk sınavı her işaretlediklerini doğru sanıyorlar. Eğitim bilimlerinde çeldiriciler çok çok kuvvetliydi. Hele ÖYT neydi öyle, tersim döndü yeminle. Hakkını verelim ama genel olarak ölçme, rehberlik ve gelişim basitti. Şimdi ben de sınav çok basitti diyenler gibi yanılmak istemiyorum. 2008’den sonraki sınav sitilinde ne kadar basit olabilirse o kadar basit işte. Yine eminim ki hiç beklemediğimiz yerden abuk sabuk yanlışlarımız çıkacak.

Öğrenme Psikolojisi ?

Öğrenme psikolojisinde olay gittikçe farklı bir hal almaya başlıyor. Koskoca edimsel ve klasik koşullanmadan bir veya iki soru çıktı. Sosyal öğrenme ve bilişselcilerden acayip soru çıktı. Benim gibi “onlar önemsiz be bir iki soru çıkar, onları da ya yaparız ya sallarız”  diyenlere sağlam kapak oldu.

Kopya?

İşin açığı bu kopya olayı bana pek mantıklı gelmedi ne bileyim madem sorular sızdırıldı, yarın yine sınav var; onları da koysalardı. İşin içinde bir bit yeniği var, gayriresmi şekilde sorular dışarı çıkarıldı ama bence bu sınav esnasında oldu. Gerçi çok da emin konuşmak istemiyorum. Kadrolaşma konusuna her zaman şüpheyle bakmak gerekiyor. Sorular verilmiş ve gerizekalının biri bunu dışarı iletmiş olabilir. Yalnız Beyaz Kalem’e soruların verildiği iddiası oldukça saçma geliyor bana. Yani kusura bakmayın ama Beyaz Kalem o kadar geri zekalı mı? Sorular alacak, üstelik bunu sınav günü internet sitesinden yayacak. Ticari açıdan bakınca hiç kârı olmayan bir şey için müessesesini riske atmaz kimse. Sükse yapmak için 5 10 hoca sokup her birine soruları ezberletmiş olabilir.

Yalnız bu noktada haritaları nasıl birebir çizdikleri (ben görmedim, görenler haritaların birebir olduğunu söylüyor) ve güncel soruları niye vermedikleri (güncel sorular çok kısaydı) işin ilginç tarafı. Çok büyük konuşup lafımı yemek de istemiyorum. Her şey beklenir.

Sınav İptali

Ne olursa olsun sınavın iptal edilmesini istemiyorum ama. Yapılacak olan yeni bir sınavda bunların aynen yaşanacağından eminim.

Son

Sınavım kötü geçti, geçen seneki puanımı geçebileceğime ihtimal vermiyorum, hepinizi seviyorum bye.

Yorum yapsana

1 2 3 Sonraki »

Okuyorum

  • Beni Kör Kuyularda (238 / 64)

İçerik Kategorileri

  • Blog Yazıları 130
  • Kıskanılacak Şiirler Antolojisi 31
  • Şiirlerim 75

Son 5 Yorum

  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Taner YİTMEZ
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Efecan
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Sezgi Ayver
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Kadir AKBULUT
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Burak

Okudum

  • Bab-ı Esrar
  • Geceyarısı Çocukları
  • Yaprak Fırtınası
  • Kinyas ve Kayra
  • Günden Kalanlar
  • Tümünü Gör »

Favori Kitaplarım

  • Günden Kalanlar
  • 1984 (Özel Basım)
  • Hayvanlardan Tanrılara Sapiens
  • Beyaz Zambaklar Ülkesinde
  • Bülbülü Öldürmek
  • Huzursuzluğun Kitabı
  • Tümünü Gör »

Arşivimiz

İlyas BAT Muhtelif Tecrübeler Silsilesi
Her şey 2010'da insanlığa hizmet için başladı...