İçeriğe Geçiniz Efem

İlyas BATİlyas BAT

Muhtelif Tecrübeler Silsilesi

  • Anasayfa
  • Hakkımda
  • İletişim
  • İş Teklifi
  • Kütüphanem
  • Almak İstediklerim
Anasayfa > Görünenin Ardındaki Görünmeyen Kişilik
29.09.2011

Blog Yazıları

Görünenin Ardındaki Görünmeyen Kişilik

Bu arada ihtiyar, bütün güvenlik görevlileri ve herhangi bir sebeple uyanan meraklar için, “tifturûnî Halebî bir moruk”tan başka bir şey değildi:
İkindilere kadar berhânesinden çıkmayan, akşamları mendebur bir Karaköy lokantasında, çoğu zaman tek başına ik kadeh rakı içen, sonra da sallana sallana, sarsak evin yolunu tutan varlıklı, bir söylentiye göre de korkunç zenginama komiye veya vestiyere yirmi beş kuruş bahşiş verirken eli geriye giden pinti ve mıymıntı moruğun biri! Sapık mı, ne? çünkü o söylenti de vardı.
Bir vakitler -İsa’nın doğumundan iki yüz seksen yedi buçuk yıl önce- bir “iş”e bulaşmış, ama elleri fena halde yandğı için, köşe bucak, sinmiş.
Daha daha?
Ayda bir, en çok da iki defa, tan gençliğinden beri üyesi olduğu bir kulübe gidip iki seans pokey veya iki buçuk saat bezik oynar, hepsi de kendisine benzeyeyen tifturûnî Halebî’lerle.
Bir de, her yılın belki iki gününde, gene hepsi de beyhûdeleşmiş, hurdaya çıkmış, toplumca “terkîn-i kayıt”ları yapılmış “zevât-ı muhtereme” ile, Meşrutiyet döneminden kalma bir lokantada buluşan bir Meşrutiyet efendisi… ve, üstündeki elbiseler gibi, modası çoktan geçmiş, komikleşmiş bir soyluluğun döküntüsü.
Gerçekten de ihtiyar, bu portreden başka bir şey olmadığını, kendisini tanıyan ve tanıyabilecek olan herkes kabul ettirmek için objektiflere hep bu pozu vermişti.
İstediği alkış değildi. Alkıştan tiksiniyordu, övülmekten tiksiniyordu; çünkü insanlardan tiksiniyor, insanları -diksürüngenleri- solucandan aşağılık görüyordu. (Delikanlı doğru söylemişti: “Sene domuzsun sen! Övülmek istemezsin, çünkü kimse seni senin istediğin gibi övemez. En büyük övgüleri bile küçümseme sayar gibi, buna yeltenenleri nasıl payladığını kaç kere gördüm ben.” Öyle: İhtiyar, övgüyü idrak iddiası sayıyor ve kendisini kavrayabilecek bir kafa tasavvur edemiyordu.)

Tarık Buğra Gençliğim Eyvah S. 88-89

Önceki Türk Usulü Pedagoji

Sonraki Bir Rüzgar Gibi Geçti : Bloglar

İlyas Bat

İlyas Bat

1989'da dünyaya geldiğim söyleniyor ama bilinçli bir şahitlik süreci geçirmediğim için şüpheyle yaklaşıyorum, yüz yıllardır yaşıyormuşum gibi bir hissiyat var içimde. Beni tanıyanların bir kısmı edebiyat öğretmeni diğer bir kısmı ise web developer olduğumu söylerler, bunlar ekmek kapım olmakla beraber en önemli mesleğim üşengeçliktir. Fazla detay bünyeye zarar olduğundan bu kadarı kafi diyerek sözlerimi sonlandırıyorum.

kitap

Kitap Ismarlamak İster misin?

Yazıyı beğendin mi? Yenisi olsa da okusak diye iç mi geçirdin? O zaman yukarıdan benzer yazılara göz at, ne göz atmış mısın? O zaman yazıların yazarına bir kitap ısmarlamaya ne dersin? Hem belki hasbihal ederiz hediye ettiğin kitap üstüne. Tam da bu durum için oluşturulmuş güzel bir listem var, görmek için tıklaman yeterli. Buradan »

İçerik Kategorileri

  • Blog Yazıları 130
  • Kıskanılacak Şiirler Antolojisi 31
  • Şiirlerim 75

Son 5 Yorum

  • Kpss’nin Ardından için Bir Kpss Daha Biterken | İlyas BAT
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Taner YİTMEZ
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Efecan
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Sezgi Ayver
  • Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Meslek Kurası için Kadir AKBULUT

Arşivimiz

İlyas BAT

Muhtelif Tecrübeler Silsilesi
Her şey 2010'da insanlığa hizmet için başladı...