Kütüphanemi İnternet Ortamına Aktardım


Öncelikle yavaş olun kitapları tüm içeriğiyle birlikte aktarmadım tabi ki. Kendi yazmış olduğum ufak otomasyon programına kitapların ismini ve bir iki künye bilgisini girdim o kadar.

Şöyle başlayalım…

Bir gün okulumuz müdür yardımcısı beni ve bir arkadaşımı çağırdı kütüphanenin düzenlenmesi gerektiğini söyledi ardından da kütüphaneye bir bilgisayar taşınacağını söyledi. Biz kütüphanecilik kulübündeki iki arkadaş bir güzel kütüphaneyi düzenledik. Yalnız ben tez canlılık edip hemen okul için bir kütüphane otomasyon programı kodlamaya başladım. Çok basit ama işlevsel. İnternet üzerinden yayın yapacak böylece öğrenciler kitap aratabilecek, ödünç almak istedikleri kitabın rafta mı yoksa birinde mi olduğunu görecek. Dahası eğer kitabı biri almışsa ne zaman teslim edileceğini öğrenecekti. Ticaret meslek lisesinde bunu yapacak öğrenci bulmak çok zor ama iki kişi girip sadece kitap adlarına baksa bile kardır diye düşündüm. Neyse sistemi kodlamaya başladıktan sonra araya bir iki şey girdi, ardından şubat tatili geldi. Bizim sistem yalan oldu. Sonra baktım ki yalan olan sadece sistem değil, kütüphaneye getirilecek olan bilgisayar da aynı oluştan nasibini almış (yalnız burada benim de hatam var, idareye hiçbir şekilde hatırlatmadım. Onlar da iş güç arasında unuttular gitti). Neyse efendim dün birinin internete gelmesini beklerken bir uğraş bulayım diye düşünüyordum ki aklıma bu sistem geldi. Oturayım bari kodlamasını bitireyim de gerisine Allah kerim dedim. Bir oturdum beklediğim kişi gelene kadar bitirdim. Bugün de aynı kişiyi beklerken bir iki kitap ekleyeyim dursun diye bir başladım. Bir de baktım ki tüm kitapları eklemişim.

Bu acıklı hikaye sonunda sadece 222 kitabım olduğunu öğrendim ki bu üzdü beni. Hedefim en az 2000 kitap. Bir de öğrencilerimin “hocam kaç kitabınız var?” sorusuna verecek bir yanıtım da oldu böylece. Her şeyden önce düzenli oldum ve bu kitap var mıydı, onu almış mıydım diye kuru bir merak uğruna dakikalarımı rafların başında harcamayacağım. Bir de sahip olduğum her şeyin internette olmasına özen gösteriyorum. O açıdan da rahatladım.

Eninde sonunda böyle bir şey yapacaktım, aklımda hep masaüstü çalışan bir program vardı ama masaüstünün eksisi çok. Bilgisayar formatlandı kitapları baştan gir, program çöktü baştan gir vs vs. Üstelik tek bilgisayara mahkum kalıyoruz. Böylesi daha güzel ve kitap sayısı azken verileri girdim. Artık aldıkça üçer beşer zorlanmadan eklerim kitapları.

Neyse olur da kütüphanemdeki kitaplarımı merak ederseniz http://kutuphane.ilyasbat.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir